Top Pharma Quality Control Questions and Answers

0
4371

Question 1. What Is Room Temperature?

Answer : 25 degree centigrade

Question 2. What Is The Difference Between Qualitative And Quantitative Analysis?

Answer : Qualitative analysis involves identification of the compound or chemical based on their chemical(absorption, emission )or physical properties(e.g Melting point, boiling point).

Quantitative analysis involves estimation or determination of concentration or amount of the chemical compounds or components.

Question 3. What Is The Body Accurate Temperature?

Answer37oCelsius 

In Fahrenheit 98.6oF

Question 4. Expand Lcms, Hplc,uplc, Tlc And Gc?

 LCMS– Liquid Chromatography coupled to mass Spectrometry,

HPLC- High Performance Liquid Chromatography,

UPLC- Ultra High Performance Liquid Chromatography,

TLC- Thin Layer Chomatography,

GC- Gas Chromatography.

Question 5. Define Ph? What Is The Ph Of Blood?

Answer : pH -Negative logarithm of hydrogen ion concentration. Blood pH-7.35 to 7.45.

Question 6. Explain Hplc Instrumentation?

Answer : It involves solvent system, pump, Sample injector, HPLC columns, Detectors and Recorder. Firstly, solvent(mobile phase) is degassed for eliminating the bubbles. It is passed through the pump with a uniform pressure. The liquid sample is injected into the mobile phase flow stream. It passes through the stationary phase identified by the detectors and recorded.

Question 7. In Reverse Phase Hplc, Which Type Of Stationary Phase Is Used And Give Example?

Answer :Non polar stationary phase used

Ex: Silica gel C-18

Question 8. What Are The Detectors Used In Hplc?

Answer :  UV detector, IR detector, Fluorescence detector, Mass spectroscopy, LC MS etc

Question 9. Define Molality?

Answer : Number of moles of solute per kilogram solvent. Denoted with “m”

Question 10. Define Normality?

Answer : Number of Number of moles equivalent per litre solution.

Question 11. Molecular Weight Of Oxygen?

Answer : 16

Question 12. Difference Between Humidity And Relative Humidity?

Answer : Humidity – Measure of amount of water vapour present in the atmosphere.

Relative humidity- Water vapour amount exists in air expressed as a percentage of the amount needed for saturation at the same temperature.

 FOR MORE PHARMA QUESTION FOLLOW US

DEAR FRIENDS SHARE THIS WEB WITH YOUR ALL FRIENDS

PHARMA PATHWAY


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/pharmapathway/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/pharmapathway/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here